Avertisment!


AVERTISMENT!

Orice reproducere a textului sau a imaginilor din acest blog, fara acordul meu, reprezinta furt si impotriva hotilor vor fi luate masuri conform reglementarilor legale in vigoare.

In cazul in care doriti obinerea acordului meu pentru a le uitiliza, va rog lasati un comentariu cu datele dvs de contact.

Va multumesc,
Roxanamarți, 21 august 2012

Lumea lui Ion Creanga si alte locuri frumoase de prin Moldova

Cine n-a auzit de 'Punguta cu doi bani' sau 'Capra cu trei iezi'???
Cred ca nu e roman sa nu stie povestea cocosului insistent sau a iezilor terorizati de lup. Pana si piciul nostru a ajuns sa le stie si sa le adore! Si el nu e un fan al povestilor, in general.

Tot auzeam si noi ca unii copii de varsta lui Eduard asculta povesti in fiecare seara. Am cumparat carti de povesti, si noi si Nanoia... carti cu povesti moderne, care nu au final tragic, nici violenta, nu provoaca traume psihice copiilor si le arata o lume roz in picatele albe... Si am incercat sa-i citim. Edutu arunca maxim un ochi pe o poza din cartea cu povesti si gata! N-apucam sa recitam 2 propozitii dintr-o poveste pana sa ne intoarca spatele si sa o taie spre o masinuta pe care sa o plimbe pe mobila. Puteam sa insistam, sa citim in continuare... pentru Eduard eram ca televizorul dat pe OTV... zgomot de fond.

Si, cand ne resemnasem, gandindu-ne 'Asta e! Copilul nostru nu e atras de povesti!', a aparut in viata lui 'Punguta cu doi bani'. Revelatie!!!! 'Muni, mai pune odata cu cocosu!!!' sau 'Muni, mai viau cu cocosu!' sau 'Muni, cum zice cocosu?'. Ne-a cerut, precum cocosu', punguta cu 2 bani in fiecare zi, luni de zile. Si se juca cu masinutele si il auzeai "Chichiiguu boiei mai, da pugutza cu 2 bani!!!".

Si cu povestea tragica a caprei s-a intamplat la fel. Dragoste la prima vedere! Dupa numai o saptamana de la prima auditie, deja spunea povestea impreuna cu Muni. Ea o propozitie, Eduard o propozitie.

Asa ca, atunci cand am aflat de existenta Parcului Tematic Ion Creanga (voi stiati de el???), am vrut neaparat sa il ducem pe Eduard acolo.
Se afla (unde altundeva?) la Humulesti, gard in gard cu Muzeul Memorial Ion Creanga.


Prima intalnire a avut-o chiar cu cocosul ce tinea in cioc..... ati ghicit! - o punguta cu 2 bani!!! Va imaginati enuziasmul piciului meu!


Apoi am vizitat casa caprei si a celor 3 iezisori. Pitit dupa colt pandea lupul cel rau, fioros si infometat. Mi-a fost nitel teama ca vederea lupului cu gura cascata, gata sa insface niste iezi, sau chiar niste copii bucalati si pufosi, Eduard se va speria si nu va vrea sa se apropie de casa caprei. Surpriza!!! Edutu cel viteaz s-a dus si s-a asezat exact langa lup! Si nu mai vroia sa plece de acolo! Care capra? Ce iezi? Erau si ei in poveste??? Aaaa... niste insignifianti... 'Eu viau sa vad upu!!!!'
Am stat si nitel de vorba pe prispa cu Nica... da' era cam tacut...

 In Parcul Tematic Ion Cranga poti gasi scene si personaje din multe alte povesti dragi copilariei noastre: ursul pacalit de vulpe, pupaza din tei, vestitul 'cal balan', matusa Marioara cu maturoiu pregatit de altoit nazdravanii, etc. 


 Personajele sunt turnate in gips, iar animalele sunt impaiate. Atmosfera chiar este de basm, chiar mi-a trezit "amintiri din copilarie". De mult nu m-am mai simtit asa copil! :)
Pentru intrarea in muzeu se percepe doar o taxa modica de 1 leu/persoana, iar fotografiatul este gratis.
Si inca o veste buna: la intrare se gasesc cateva tarabe cu suveniruri tematice, foarte interesante. Noi ne-am cumparat magneti de frigider cu Punguta cu doi bani si Capra cu trei iezi. :)

 Muzeul memorial "Ion Creanga" este un loc impresionant. Cine are/a avut bunici/strabunici la tara si si-a petrecut verile pe acolo, va avea clar o senzatie de dor de copilarie cand se va afla aici. Noi am avut noroc si de o zi extraordinar de frumoasa, calda si insorita, asa ca dorul de vacantele de vara lipsite de griji ale copilariei s-a accentuat si mai mult.

Intrarea la muzeu costa 4 lei/adult si 2 lei/copil. Se percepe si o taxa foto, in valoare de 10 lei.
Acum nu va inchipuiti ca ne-am dus tocmai pana la Humulesti doar pentru a vizita Muzeul Ion Creanga. Odata ajunsi in zona, am vizitat multe alte locuri frumoase, ne-am lepadat de incordarea specifica bucurestenilor, am atras energii pozitive si ne-am descretit fruntile.

La Salina Targu Ocna

La Slanic Moldova 

La manastirea Neamt, unde Edutu a trecut pe sub Icoana Maicii Domnului si verisoara Doina a uitat cheile de la masina pe o masuta cand a cumparat lumanari, cautandu-le apoi 10 minute. 

La Manastirea Sihastria, unde am fost invitati la masa, am primit iconite si Eduard s-a jucat cu masinutele prin curte.


La Cetatea Neamtului, un obiectiv turistic restaurat de curand cu mare grija, care merita neaparat vizitat. Cei cu rau de inaltime insa, mai bine se vor abtine, pentru ca accesul in cetate se face pe un pod suspendat la mare inaltime.

Taxa de acces la Cetatea Neamtului este de 5 lei/persoana si se percepe si o taxa foto de 15 lei.
Foarte multe detalii despre Cetatea Neamtului puteti gasi pe http://cetateaneamtului.ro

Rezervatia de zimbri "Dragos Voda", unde am vazut... zimbri :)), cerbi si caprioare, am facut un picnic si Edutu a facut nani.
Ma bucur tare mult ca avem rude in zona asta a tarii! Multumim, Doina, pentru ospitalitate si pentru serviciile de ghid ;). Poate facem si vara viitoare o mini vacanta de acest fel!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu